abckuchni.e-fora.pl
http://abckuchni.e-fora.pl/

Maślaki marynowane
http://abckuchni.e-fora.pl/viewtopic.php?f=56&t=46
Strona 1 z 1

Autor:  santi [ Śro Paź 03, 2012 11:37 am ]
Temat postu:  Maślaki marynowane

* maślaki
* 500 ml octu 10%
*8 szk wody
*1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
*4 łyżeczki gorczycy białej
*1 średnia marchewka
*1-2 cebule
*sól do smaku
*1 łyżeczka cukru
*4 liście laurowe

Cebulę i marchewkę obrać, umyć i pokroić na kawałki.
Do garnka wlać wodę, ocet, dodać marchew i cebulę, gorczycę, pieprz, liście laurowe i cukier.
Zalewę zagotować i gotować około 2-3 minuty.
Posolić do smaku.
Maślaki oczyścić, zdjąć z kapeluszy skórkę, pokroić na kawałki i dokładnie wypłukać.
Wrzucić je do garnka, zalać wodą i podgotować około 10 minut zbierając powstałą pianę.
Podgotowane grzyby odcedzić, ostudzić i napełnić nimi umyte i wyparzone wcześniej słoiki.
Grzyby zalać zalewą, zakręcić słoiki.
Słoiki z grzybami pasteryzować około 15 minut.

Załączniki:
maślaki.JPG
maślaki.JPG [ 25.81 KiB | Obejrzany 431 razy ]

Strona 1 z 1 Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/