* maślaki * 500 ml octu 10% *8 szk wody *1 łyżeczka pieprzu ziarnistego *4 łyżeczki gorczycy białej *1 średnia marchewka *1-2 cebule *sól do smaku *1 łyżeczka cukru *4 liście laurowe
Cebulę i marchewkę obrać, umyć i pokroić na kawałki. Do garnka wlać wodę, ocet, dodać marchew i cebulę, gorczycę, pieprz, liście laurowe i cukier. Zalewę zagotować i gotować około 2-3 minuty. Posolić do smaku. Maślaki oczyścić, zdjąć z kapeluszy skórkę, pokroić na kawałki i dokładnie wypłukać. Wrzucić je do garnka, zalać wodą i podgotować około 10 minut zbierając powstałą pianę. Podgotowane grzyby odcedzić, ostudzić i napełnić nimi umyte i wyparzone wcześniej słoiki. Grzyby zalać zalewą, zakręcić słoiki. Słoiki z grzybami pasteryzować około 15 minut.
Załączniki: |
maślaki.JPG [ 25.81 KiB | Obejrzany 432 razy ]
|
|