abckuchni.e-fora.pl http://abckuchni.e-fora.pl/ |
|
Łosoś duszony w białym winie http://abckuchni.e-fora.pl/viewtopic.php?f=51&t=69 |
Strona 1 z 1 |
Autor: | SocAl [ Sob Kwi 06, 2013 2:36 pm ] |
Temat postu: | Łosoś duszony w białym winie |
Witam - coś znakomitego dla podniebienia, bardzo delikatne w smaku, subtelne. Dobre na specjalną okazję! W szczególności do kolacji. Ważne aby nie jadać łososia często bo powyżej 1 raz na pół roku może odkładać w naszym organizmie szkodliwe substancje. Cytuj: 1 kg łososia 3 łyżki masła 3 listki laurowe 1 szklanka białego wytrawnego wina (najlepsze Nottage Hill Riesling) Pół cytryny 2 łyżki siekanego koperku sól do smaku pieprz czarny do smaku Umytą i suchą rybę kroimy w dzwonka, solimy dajemy odpocząć na pół godziny w chłodnym miejscu. Następnie w płaskim rondlu roztop masło, pokrusz liście laurowe, wlej wino i zagotuj. Do smaku dodaj sól i pieprz. Następnie włóż porcje łososia. Dusiły przez 20-25 minut pod przykryciem i na niewielkim ogniu. Pod koniec wlej sok i skórkę cytryny. Ułóż łososia na ogrzanym półmisku, sos przecedź przez sito i polej nim rybę, całość posypując koperkiem. Wspaniały delikatny smak! |
Autor: | MariuSH [ Czw Cze 26, 2014 1:14 pm ] |
Temat postu: | Re: Łosoś duszony w białym winie |
sprawdzony przepis. troche pilnowania ale warto |
Strona 1 z 1 | Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina |
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group http://www.phpbb.com/ |