abckuchni.e-fora.pl
http://abckuchni.e-fora.pl/

Łosoś duszony w białym winie
http://abckuchni.e-fora.pl/viewtopic.php?f=51&t=69
Strona 1 z 1

Autor:  SocAl [ Sob Kwi 06, 2013 2:36 pm ]
Temat postu:  Łosoś duszony w białym winie

Witam - coś znakomitego dla podniebienia, bardzo delikatne w smaku, subtelne. Dobre na specjalną okazję! W szczególności do kolacji. Ważne aby nie jadać łososia często bo powyżej 1 raz na pół roku może odkładać w naszym organizmie szkodliwe substancje.

Cytuj:
1 kg łososia
3 łyżki masła
3 listki laurowe
1 szklanka białego wytrawnego wina (najlepsze Nottage Hill Riesling)
Pół cytryny
2 łyżki siekanego koperku
sól do smaku
pieprz czarny do smaku

Umytą i suchą rybę kroimy w dzwonka, solimy dajemy odpocząć na pół godziny w chłodnym miejscu. Następnie w płaskim rondlu roztop masło, pokrusz liście laurowe, wlej wino i zagotuj. Do smaku dodaj sól i pieprz. Następnie włóż porcje łososia. Dusiły przez 20-25 minut pod przykryciem i na niewielkim ogniu. Pod koniec wlej sok i skórkę cytryny. Ułóż łososia na ogrzanym półmisku, sos przecedź przez sito i polej nim rybę, całość posypując koperkiem.

Wspaniały delikatny smak!

Autor:  MariuSH [ Czw Cze 26, 2014 1:14 pm ]
Temat postu:  Re: Łosoś duszony w białym winie

sprawdzony przepis. troche pilnowania ale warto

Strona 1 z 1 Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/