Sałatka z małżami Sw. Jakuba
|
Autor |
Wiadomość |
Izabel
|
Wysłany: Pią Wrz 28, 2012 12:41 pm |
|
Rejestracja:Śro Wrz 26, 2012 10:28 pm Posty:43
|
Sałatka z małżami Sw. Jakuba: danie dla dwóch osób, czas przygotowania 30 minut
* 6 dużych małży * bekon cienki włoski (jedno opakowanie) * ruccola (lub dowolna mieszanka salat rożnego gatunku) * oliwa z oliwek * ocet balsamiczny ( z Modeny) * świeżo mielony pieprz * sól * pol opakowania mrożonego groszku *chili * gałka muszkatelowa * 2 ząbki czosnku
W pierwszym kroku robimy pure z groszku. Do garnuszka wlewamy 1/3 szklanki wody, wsypujemy mrożony groszek, dodajmy czosnek, sol, pieprz i odrobinę startej gałki oraz chili (wedle smaku, lecz trzeba pamiętać by wyraźnie czuć ostry smak). Gotujemy do miękkości i miksujemy na gładką masę. Rozgrzewamy patelnie z odrobina oliwy i smażymy bekon na chrupiące wiórki. Malze oczyszczamy (ja odcinam te pomarańczową cześć, jest gorzkawa w smaku i osobiście za nią nie przepadam). Osuszamy je ręcznikiem oprószamy gruba sola morska, oraz pieprzem i układamy na patelni na której wcześniej smażyliśmy bekon. Malza to delikatne mięso, jeśli się ja za długo trzyma na ogniu stanie się gumowata, dlatego tez wystarczy im minuta- półtorej i przekładamy na druga stronę. Osuszamy z tłuszczu na ręczniku kuchennym. Na talerzu układamy sałatę, którą sowicie posypujemy pieprzem i skrapiamy oliwa i octem. Robimy "mazaje z sosu i na to układamy nasze małże. Bekon kruszymy na drobniejsze kawałki i posypujemy nim sałatę.
Załączniki: |
DSC_2463.JPG [ 89.47 KiB | Obejrzany 207 razy ]
|
|
|
Góra |
|