Witam - coś znakomitego dla podniebienia, bardzo delikatne w smaku, subtelne. Dobre na specjalną okazję! W szczególności do kolacji. Ważne aby nie jadać łososia często bo powyżej 1 raz na pół roku może odkładać w naszym organizmie szkodliwe substancje.
Cytuj:
1 kg łososia
3 łyżki masła
3 listki laurowe
1 szklanka białego wytrawnego wina (najlepsze Nottage Hill Riesling)
Pół cytryny
2 łyżki siekanego koperku
sól do smaku
pieprz czarny do smaku
Umytą i suchą rybę kroimy w dzwonka, solimy dajemy odpocząć na pół godziny w chłodnym miejscu. Następnie w płaskim rondlu roztop masło, pokrusz liście laurowe, wlej wino i zagotuj. Do smaku dodaj sól i pieprz. Następnie włóż porcje łososia. Dusiły przez 20-25 minut pod przykryciem i na niewielkim ogniu. Pod koniec wlej sok i skórkę cytryny. Ułóż łososia na ogrzanym półmisku, sos przecedź przez sito i polej nim rybę, całość posypując koperkiem.
Wspaniały delikatny smak!