Słodko -kwaśno -ostra sałatka warzywna:
proporcje tak na oko
:
- ogórki
- papryka kolorowa
- 3-4 cebule
- 1 korzeń selera
- 1-2 papryczek chili
- ocet biały winny
- olej
- cukier brązowy
- cukier biały
- sol
- ziele angielskie
- listek laurowy
- czosnek
Warzywa kroimy w słupki, seler w półcentymetrową kostkę, cebule w ćwiartki krążków. (Wszystkie pokrojone warzywa wypełniły mi miskę 10 litrowa). Całość solimy trzema czubatymi łyżkami soli (ja używam soli morskiej) i odstawiamy na dwie godzin. Do słoików wkładamy listek i ziele angielskie i czosnek, a następnie odsączone z soku warzywa.
Sok wlewamy do garnka, dodajemy
-6 szklanek wody
- szklankę brązowego cukru
- pol szklanki białego cukru
- szklankę octu winnego
- pol szklanki oleju
- pokrojone papryczki chili ( ostrość w zależności od upodobań. By złagodzić smak należy papryczki oczyścić z pestek, jeśli ktoś lubi pikantne sałatki wystarczy dodać papryczki z pestkami).
Marnie u mnie z konkretnym przepisem... wywar próbuję i ewentualnie dodaje cukru, octu, bądź wody. Zagotowujemy zalewę i wlewamy do słoików. Następnie wekujemy nasza sałatkę, wkładając słoiki do gotującej się wody.