Ciasteczka maślane: * kostka bardzo miękkiego masła (dla niecierpliwych: 20sekund w mikrofalówce, konsystencja idealna) * półtorej szklanki maki * 6 łyżeczek cukru pudru * olejek cytrynowy ( w sumie to dowolny, w zależności od naszych smaków) Przepis dla leniwych ale i kreatywnych. Wystarczy dodać mielone orzechy, wiórki kokosowe czy pokrojona w małe kosteczki czekoladę a mamy odmienione ciasteczka.
Wszystkie składniki zgniatamy na gładkie ciasto. Formujemy kuleczki, które należy "spłaszczyć".Ukladamy na wyłożonej papierem blasze. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut
ciasteczka amaretti: *34 dag drobno zmielonych migdałów (około półtorej opakowania gotowych mielonych) * 1 filiżanka bardzo drobnego cukru kryształu * 1/2 łyżki kakao * 2 jajka * 1 i 1/2 łyżki olejku migdałowego, lub pol kieliszka likieru amaretto * cukier puder do obtoczenia * dżem dowolny
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Migdały, drobny cukier, kakao, jajka, olejek bądź likier, mieszamy i zgniatamy w całość. Następnie formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy je w cukrze pudrze. Układamy na blasze robiąc w kulce dołek końcem drewnianej łyżki. Wypełniamy go odrobina dżemu. Ciasteczka pieczemy przez dziesięć minut. Po wyjęciu z piekarnika ostudzamy je na kratce. Ciastka chwile po wyjęciu z piekarnika są miękkie, stwardnieją po przestygnięciu.
Załączniki: |
DSC_9403_5876.JPG [ 109.03 KiB | Obejrzany 201 razy ]
|
|