Tort na walentynki: * trzy i pol tabliczki czekolady (gorzkiej 70% lub 65%), połamanej * 1/2 szklanki likieru kawowego, można dać brandy lub whisky * 1/4 szklanki kakao * dwie i pol kostki masła, pokrojonego na kawałki * 3/4 szklanki drobnego cukru (kryształki można ewentualnie ro zbić walkiem) * 10 jajek, oddzielnie białka i żółtka, najlepiej wyjąć je tak pol godziny przed przystąpieniem do pracy * 1/2 szklanki mąki * 1 łyżeczka octu winnego * wiśnie w syropie
Polewa: • dwie tabliczki ciemnej czekolady, połamanej na kostki • 1/2 szklanki śmietanki kremówki • 1/4 szklanki likieru kawowego, bądź brandy, whisky (ja dodałam kieliszek nalewki wiśniowej)
Piekarnik nagrzać do 160 stopni. Na bardzo słabym ogniu ustawić rondelek wsypać tam: czekoladę,likier, kakao, masło, pol szklanki wody, pol szklanki cukru. Mieszając, aż do połączenia składników, tak by powstała jednolita masa. Nie można doprowadzić do wrzenia. Odstawiamy w chłodne miejsce do ostudzenia. Mikserem ubić żółtka na puszysty krem. Wymieszać z ostudzoną masą czekoladową, a następnie bardzo delikatnie połączyć z przesianą mąką. Ubić białka na pianę z dodatkiem octu winnego (lub szczypta soli). Stopniowo dodawać resztę cukru, ubijając na sztywna piane. Połowę piany wymieszać z masą czekoladową, następnie dodać drugą połowę piany i również wymieszać. Przelać masę do przygotowanej formy. Piec należy w środkowej części piekarnika przez 1 godzinę i 15 minut. Sprawdzić drewnianym patyczkiem lub wykałaczką czy ciasto jest już upieczone w środku, jeśli jest jeszcze bardzo klejące, piec przez kolejne 5 - 10 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i ustawić na kratce. Nie należy wyjmować go z formy, aż do całkowitego ostygnięcia. Ciasto ustawić na paterze i polać polewa, udekorować wiśniami z zalewy i polać sokiem wymieszanym z nalewka wiśniową.
Załączniki: |
DSC_3026_007.JPG [ 136.75 KiB | Obejrzany 10512 razy ]
|
|