Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina





Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 
  Widok do druku

Biszkopt bez proszku do pieczenia
Autor Wiadomość
PostWysłany: Śro Lis 14, 2012 11:25 am 
Offline

Rejestracja:Wto Lis 13, 2012 5:17 pm
Posty:12
Składniki
4jaja
100g mąki
100g cukru
2łyżki gorącej wody
cukier waniliowy


Wykonanie biszkoptu:

Oddzielić żółtka od białek. Żółtka rozbełtać razem z dwoma łyżkami gorącej wody.
Dodać połowę cukru, cukier waniliowy i ubić na puszysty kogiel mogiel.
W osobnym naczyniu ubić na sztywno białka pod koniec dodając drugą połowę cukru.
Na żółtka wyłożyć ubitą pianę na to wszystko - jeszcze bez mieszania - wysypać przesianą mąkę. Teraz wszystko bardzo delikatnie wymieszać. Wylać do tortownicy.

Ja piekę ten biszkopt w temperaturze ok 170 stopni około 30 lub 35 minut.

Żeby można było przekroić go na 3 placki proponuje zrobić biszkopt z 6 jaj i odpowiednio zwiększyć składniki o polowe.



Góra
 Profil  
 

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 1 post ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina


  Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 3 gości


Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum
Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum
Nie możesz edytować swoich postów na tym forum
Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum
Nie możesz dodawać załączników na tym forum

Szukaj:
Skocz do:  
   
Style created by phpBB3 skins, Pozycjonowanie www pozycjonowanie reklama
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group