Szczupak to ryba słodkowodna. Osiąga długość do 1,5 m i masę do około 10 kg. Okazy ponad 15–20 kg są rzadkie. Notowany rekord masy wynosił 35 kg.
Jest on w Polsce bardzo ceniony i lubiany. Mięso tej ryby jest jasne, zwarte i delikatne. Doskonale nadaje się do duszenia w wywarze z warzywami, pieczenia, smażenia i grillowania. Szczupak dobrze smakuje również nadziewany różnymi rodzajami farszów. Mięso szczupaka lubi towarzystwo sosów- zwłaszcza koperkowego i ziół szczególnie rozmarynu, tymianku, cząbru, pietruszki i bazylii. Galareta ze szczupakiem to wyśmienita przekąska, świetnie smakuje z kilkoma kroplami octu lub soku z cytryny. Dzwonki ze szczupaka z czerwoną kapustą, doskonale wyglądają i aromatycznie pachną.
W niektórych regionach szczupak to także ryba, której nie powinno zabraknąć na wigilijnym stole, a gdyby tak przygotować ją w postaci pysznej, esencjonalnej zupy?
Szczupaka można kupić w sklepach i gospodarstwach rybacki, ale oczywiście najlepiej samemu złowić.
Jest to drapieżnik i występuje głównie w dużych jeziorach i coraz rzadziej w rzekach.
Najłatwiej złowić go w Szwecji. Są tam organizowane specjalne wyjazdy dla wędkarzy którzy chcą złowić tę rybę. O ile w Polsce łowi się ja na blachę, lub "na żywca" w Szwecji preferuje się połów "na muchę". Podczas takiej wycieczki jest kurs łowienia na muchę. Organizator daje nam potrzebna wiedzę, noclegi w domkach na d łowiskiem sprzęt pływający łodzie motorowe lub specjalne kajaki wędkarskie. Decydując się na taką wycieczkę możemy liczyć na 20 procentową zniżkę na prom
http://www.stenaline.pl/trasy/gdynia-karlskrona