Składniki składniki: 1 kg ziemniaków 0.30 dag mąki 1 jajko truskawki lub śliwki
dodatkowo: masło bułka tarta cukier lub : śmietana i cukier
Wykonanie Ziemniaki ugotować w łupinach lub bez,nastepnie przemielić przez maszynkę,dodać jajko,mąkę i wyrobić na gładkie ciasto.Urywać po kawałku ciasta,spłaszczyć,na środek położyć truskawkę i zalepić -uformować kulki-(gdy ciasto klei się do rąk to ręcę trzeba zamaczać w mące).Zagotować wodę,lekko osolić i kłaść po kilka knedli do wrzącej wodyCzas gotowania:po wypłynięciu na powierzchnię około 5 minut na wolnym ogniu.Wyjąć łyżką cedzakową i polać zarumienioną na masełku bułką tartą,posypać cukrem.Można również polać śmietaną lub jogurtem.Bardzo dobre są też na drugi dzień o ile coć zostanie ,mozna je wtedy podsmażyć na maśle.
|